Interpellation 2014/15:208 Förbättrad hyresstatistik

av Nina Lundström (FP)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

Den hyresstatistik som finns i dag har brister och är inte allmänt tillgänglig för allmänheten.

För att stärka konsumentens makt och kunskap om hyresutvecklingen vore det önskvärt med en förstärkning av hur hyresstatistik presenteras och görs tillgänglig för bostadskonsumenter. I dag finns små möjligheter till jämförelse, och den statistik som presenteras av SCB är på en aggregerad nivå, vilket inte medger närmare jämförelse. En förbättrad hyresstatistik på regional och lokal nivå skulle öka transparensen. På så sätt ges alla konsumenter möjlighet att följa hyresutvecklingen, men även parterna på bostadsmarknaden gynnas av god hyresstatistik. Detta är även en viktig grundförutsättning för andra aktörers uppföljning av hyresutvecklingen samt dess påverkan på samhällsekonomin. 

Hur hyresmarknaden fungerar väcker ofta debatt men kunskapen om hur hyresutvecklingen ser ut är tyvärr en brist. På ägarmarknaden är det lätt att följa priser på boende. Informationen är allmänt tillgänglig och priset för en villa eller per kvadratmeter för en bostadsrätt är lätt att studera och följa. Möjligheten att studera priser och kvalitet är en viktig konsumentfråga. Kunniga konsumenter kan lättare även värna sina egna intressen men även ställa krav på villkor och avtal.

Den tidigare regeringen gav Boverket i uppdrag att undersöka förutsättningarna för en fördjupad hyresstatistik när det gäller såväl förstahandshyror som hyror avseende privatbostäder som helt eller delvis hyrs av enskilda som inte är näringsidkare. Boverket har utrett förutsättningarna för en fördjupad hyresstatistik.

Jag vill fråga statsrådet Mehmet Kaplan följande:


Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stärka konsumentperspektivet på hyresmarknaden genom att hyresstatistiken förbättras?

När avser statsrådet att återkomma med förslag på förbättrad hyresstatistik?