Interpellation 2014/15:192 Nedläggning av AF-kontor samt geografisk begränsning för den statliga banken SBAB

av Anders Ahlgren (C)

till Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S)

 

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg har aviserat att 100 av myndighetens 320 lokalkontor ska läggas ned. Men i stället för att avslöja vilka kontor som skulle drabbas av nedläggning kom beskedet att Sjöberg drar i bromsen. Med hänvisning till extravalet skjuter Arbetsförmedlingen på beslutet.

Det är ett steg i rätt riktning, men risken är stor att vi snart är tillbaka med samma hot hängande över landsbygden – om vi inte får en ny regering. 

Centerpartiet välkomnar ett förändringsarbete inom Arbetsförmedlingen – det har vi efterlyst – men att staten plockar ned skylten utan att alternativen är på plats är ansvarslöst och kommer att få förödande konsekvenser. 

Den statliga banken SBAB vill inrikta sin kreditgivning till storstadsregioner samt större tillväxt- och högskoleorter. Företagskunder på mindre orter har fått besked om att de får söka en ny bank eller acceptera betydligt högre kostnader och sämre service.

 

Min fråga till landsbygdsminister Bucht är. På vilket sätt kommer statens minskade service till landsbygden i form av nedläggning av AF-kontor och geografisk begränsning för den statliga banken SBAB att främja den regionala tillväxten och utvecklingen?