Interpellation 2014/15:191 Krafttag mot bostadsinbrotten

av Ellen Juntti (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Under årets mörka månader ökar bostadsinbrotten. Många tvingas uppleva att deras hem haft ovälkommet besök av tjuvar som tagit saker och också ofta orsakat skadegörelse. Det värsta när detta har hänt är inte alltid värdet av det stulna, utan den rädsla och det obehag som inbrottet innebär.

Det förebyggande arbetet mot bostadsinbrott är viktigt. Men det är också polisens insatser för att ta upp anmälningar och utreda brotten, liksom lagföringen. Alltför ofta upplever drabbade brister i rättsväsendets insatser och inställning till dessa brott. Helt uppenbart är att alltför få brott klaras upp. Brotten begås inte sällan av grupper vars kriminalitet är systematisk och snabbt rör sig i landet. En samlad strategi för att angripa problematiken behövs, men också en konsekvent och högkvalitativ bevissäkring.

Möjligheterna att klara upp fler brott finns och måste tas till vara. Men det krävs också en tydligare lagstiftning där påföljderna är mer proportionerliga i förhållande till brottets allvar.

Riksdagen har i ett tillkännagivande till regeringen begärt ökade insatser mot bostadsinbrott.

 

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra polisens insatser mot bostadsinbrott?