av Beatrice Ask (M)
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Under årets mörka månader ökar bostadsinbrotten. Många tvingas uppleva att deras hem haft ovälkommet besök av tjuvar som tagit saker och också ofta orsakat skadegörelse. Det värsta när detta har hänt är inte alltid värdet av det stulna, utan den rädsla och det obehag som inbrottet innebär.
Det förebyggande arbetet mot bostadsinbrott är viktigt. Men det är också polisens insatser för att ta upp anmälningar och utreda brotten, liksom lagföringen. Alltför ofta upplever drabbade brister i rättsväsendets insatser mot och inställning till dessa brott. Helt uppenbart är att alltför få brott klaras upp. Brotten begås inte sällan av grupper vars kriminalitet är systematisk och snabbt rör sig i landet. En samlad strategi för att angripa problematiken behövs, men också en konsekvent och högkvalitativ bevissäkring.
Möjligheterna att klara upp fler brott finns och måste tas till vara. Men det krävs också en tydligare lagstiftning där påföljderna är mer proportionerliga i förhållande till brottets allvar. I dag leder bostadsinbrott om förövaren inte tidigare är straffad i Sverige, vilket ofta är fallet när olika ligor reser runt, till böter eller villkorlig dom. De som drabbas upplever att samhället inte tar frågan på allvar.
Riksdagen har i ett tillkännagivande till regeringen begärt ökade insatser mot bostadsinbrott. En viktig åtgärd vore att införa en ny brottsrubricering – inbrottsstöld – med ett minimistraff som är betydligt skarpare än dagens.
Mina frågor till justitie- och migrationsministern är:
Kommer ministern och regeringen att ta initiativ till skärpt lagstiftning i arbetet mot bostadsinbrott?
Vilka ytterligare åtgärder anser ministern erforderliga för bättre lagföring när det gäller bostadsinbrott?