Interpellation 2014/15:177 Industrins konkurrenskraft

av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Att trygga jobb och välfärd har varit alliansregeringens viktigaste uppgift under de senaste två mandatperioderna. Att Alliansens politik varit framgångsrik vittnar 350 000 nya jobb om i en situation då världen har gått genom sin värsta finanskris och lågkonjunktur i modern tid. Att föra en jobbskapande politik som säkrar den svenska konkurrenskraften är avgörande för investeringar i välfärd, forskning och utveckling. Det är också det som avgör om företag vågar starta och växa i Sverige.

Att denna jobb- och företagarlinje var viktig även för Socialdemokraterna sades ett flertal gånger under valrörelsen. Men som så många andra löften verkar det nu som om att Socialdemokraterna även frångår löftet om en jobbskapande politik.

Mikael Damberg sa vid ett antal tillfällen i riksdagens kammare att Socialdemokraterna aldrig skulle stödja en snabbavveckling av den svenska kärnkraften om det skulle hota den svenska konkurrenskraften.

Det löftet bryts nu.

Genom att höja effektskatten på kärnkraft, hindra Vattenfall från att gå vidare med sonderingarna kring att byta ut en av Ringhals reaktorer och en politiskt motiverad skärpning av säkerhetslagstiftningen skapar Socialdemokraterna nu osäkerhet kring Sveriges framtida elförsörjning, kostnadsläge och konkurrenskraft.

Vad är socialdemokraternas löfte värt i dag?

Vilka åtgärder avser statsrådet Ibrahim Baylan att vidta för att säkra den svenska konkurrenskraften och våra svenska jobb?

Har statsrådet och regeringen, innan det politiska beslut som nu hotar med att driva upp elpriser, riskera elbrist och öka faran för att göra oss beroende av andra länders mindre klimatsmarta elproduktion, analyserat effekten på Sveriges konkurrenskraft och svenska jobb?