Interpellation 2014/15:118 Regionalt arbete för bättre integrationsinsatser

av Roger Haddad (FP)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Mot bakgrund av det ökade antalet flyktingar som kommer till Sverige är behovet av en väl fungerande integrationspolitik större än någonsin. Arbetsförmedlingen och Migrationsverket har sina givna och avgörande roller i arbetet. Även kommunerna har en avgörande roll, men situationen och kapaciteten för landets kommuner ser olika ut. Det behövs därför en beredskap och samverkan på kommunal och regional nivå för en bättre och snabbare integrationsprocess med fokus på utbildning och arbete.

Länsstyrelserna ska i dag verka för beredskap och kapacitet hos kommunerna att ta emot nyanlända. Länsstyrelser är också involverade i integrationsarbetet men bör kunna bidra och spela en mer avgörande roll när det gäller framför allt kommunernas ansvarsområden i integrationsprocessen, till exempel sfi och samhällsorientering, mottagande och praktisk hjälp i samband med bosättning och särskilda introduktionsinsatser. Därför bör länsstyrelserna få i uppdrag att upprätta regionala avtal för att säkerställa att samtliga kommuner och landsting/regioner är med och bidrar till en bättre integration av nyanlända. Fokus bör ligga på att avlasta kommuner som har ett stort tryck på sig men också stötta de kommuner som saknar exempelvis egen vuxenutbildningsverksamhet. Dagens beredskap är för ojämn och samverkan finns inte i tillräckligt stor utsträckning med tanke på det stora behovet av att snabbt erbjuda enskilda integrationsinsatser för att korta vägen till vidare studier, arbete eller att klara sig i svenska språket.

Min fråga till statsminister Stefan Löfven är:

Hur avser statsministern att verka för att länsstyrelserna involveras och får ett tydligare uppdrag avseende integrationsarbetet?