Motion till riksdagen
2014/15:994
av Krister Örnfjäder (S)

Pass är en värdehandling


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att skapa ett system liknande det som har införts i Finland vad gäller ansökan om pass.

Motivering

År 2008 försvann ca 46 000 pass. Förra året över 60 000. I början på 2014 var det närmare 177 000 svenska pass som var på drift. Det finns en misstanke att det sätts i system att anmäla pass som förkomna eller stulna. Orsakerna till varför detta sker kan naturligtvis variera. Många av de pass som anmäls som stulna säljs dock på den svarta marknaden där summor på upp till 80 000 kr för ett pass förekommer och de används sedan vid migration.

Pass är en värdehandling och ska därför behandlas som en sådan. Det ska förvaras på ett sådant sätt att det inte förkommer eller blir stulet.

I vårt grannland Finland har det införts en regel som innebär att det startas en förundersökning när en person ansöker om pass och finner man att det föreligger ett missbruk avslås passansökan.

I Sverige finns det i princip inte någon gräns för hur många pass man som enskild kan beviljas även om det finns en misstanke om missbruk. Jag anser att Sverige ska se över möjligheten att tillskapa ett system liknande det som har införts i Finland vad gäller ansökan om pass.

.

Krister Örnfjäder (S)