Motion till riksdagen
2014/15:982
av Solveig Zander (C)

Definiera godis och läsk som livsmedel


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning som ska studera om en högre momssats på godis och läsk skulle stärka folkhälsan och motverka att barn blir överviktiga.

Motivering

Nya levnadsvanor med ändrad livsstil är en orsak till ökningen av antalet människor med övervikt, framför allt i den rika delen av världen. Eftersom arvsanlagen inte förändrats under denna tid så måste den största orsaken till viktproblemen vara att man äter fel i kombination med stillasittande. De förändrade vanorna innebär bl a att

 

Det diskuteras om magoperationer på barn på grund av fetma. Vi vet att bland de barn som går upp mycket i vikt och har fetma vid fyra års ålder har nästan sju av tio även fetma när de är tio år. I Sverige är var fjärde tioåring överviktig eller fet. Av alla tioåringar med fetma har sju av tio fortfarande fetma som vuxna. Eftersom fetma är svår att bli av med är det bra att försöka förebygga fetma genom att behålla en normalvikt under hela livet. Tidigare undersökningar visade att fetma bland sjuåringar hade god chans att "växa bort". Det gäller då att på alla sätt hjälpa barn och ungdomar till en sundare livsstil.

 

I Sverige betalar vi skatt när vi köper varor eller tjänster. Momsen är inkluderad i priset och kan vara olika hög. Dagens system med olika momssatser är bra. Det är enkelt och gynnar de grupper som är svagare ekonomiskt. Momsen är normalt 12 procent på livsmedel. Livsmedel är alla bearbetade eller obearbetade ämnen eller produkter som är avsedda att ätas av människor.

 

Dricksvatten från vattenkran, spritdrycker, vin och öl med högre alkoholhalt än folköl har 25 procents moms, trots att de räknas som livsmedel. Följande räknas inte som livsmedel och har då 25 procent moms. Det gäller levande djur, med undantag för ostron och skaldjur som säljs levande som livsmedel (även naturläkemedel), kosmetika, tobak och tobaksprodukter restsubstanser och främmande ämnen.

 

Med hänvisning till ovanstående vore det oerhört intressant att genom en utredning studera om en högre momssats på godis och läsk skulle stärka folkhälsan och motverka att barn blev överviktiga.

.

Solveig Zander (C)