Motion till riksdagen
2014/15:981
av Solveig Zander (C)

Integritetsskydd för enskilda näringsidkare och handelsbolagsägare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av unika organisationsnummer för enskilda firmor och handelsbolag för att skydda företagarens personliga integritet.

Motivering

Enskilda näringsidkare och handelsbolagsägare har inget skydd om någon vill kapa deras personnummer, vilket är ett vanligt brott idag och mycket enkelt att göra. Av det skälet bör ett unikt organisationsnummer erhållas för dessa företagsformer. Idag kan vem som helst ringa till Skatteverket och fråga efter personnummer, om någon bedriver näringsverksamhet som enskild näringsidkare eller handelsbolagsdelägare. Eventuellt tas de två första siffrorna bort i personnumret och ersätts med EF eller HB.

Ett organisationsnummer består, precis som ett personnummer, av 10 siffror och används för att unikt identifiera en juridisk person. Vilken bolagsform som organisationsnumret representerar kan uttydas ur organisationsnumrets första siffror:

Vissa upplysningstjänster på internet, såsom exempelvis www.allabolag.se markerar de fyra sista siffrorna i enskilda firmors organisationsnummer med xxxx. Det finns dock andra sidor där organisationsnummer är exponerade i sin helhet, samt andra offentliga dokument där allmänheten med lätthet kan få tillgång till enskilda näringsidkares organisationsnummer, tillika företagarens personnummer. 

 

Centerpartiet och Centerkvinnorna har ett uttalat mål om att arbeta för att öka kvinnors företagande. Bland företagande kvinnor är en stor andel småföretagare, varav många driver sina företag som enskild firma. Kvinnor anger ofta trygghet som en viktig faktor inför valet mellan anställning och företagande. Då dagens system medför att deras personnummer kan bli exponerat som organisationsnummer i en rad offentliga dokument, kan det vara ett integritetsproblem samt medföra ökad risk för kapning av personnummer.  Helt enkelt ett problem som skapar otrygghet och medför att man inte startar företag. Detta måste med andra ord förändras och enskild firma och handelsbolag måste få ett unikt organisationsnummer för att skydda den personliga integriteten.

 

.

Solveig Zander (C)