Motion till riksdagen
2014/15:973
av Hans Rothenberg (M)

Sveriges hållning till Taiwan (Republiken Kina)


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör verka för att Taiwan ska få observatörsstatus i FN.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör erkänna staten Taiwan (Republiken Kina).

Motivering

Taiwan (officiellt Republiken Kina) grundades 1912 och har de senaste decennierna utvecklats från auktoritär diktatur till en numera etablerad demokrati. Fram till 1971 representerade Kina i Förenta nationerna och dess säkerhetsråd. Därefter tog Folkrepubliken Kina (fastlands-Kina) Taiwans plats i såväl FN som i dess säkerhetsråd. Idag är Taiwan den enda fungerande demokrati i världen som saknar en plats i FN.

Taiwan har dock efter det att man blev uteslutna ur FN, på bekostnad av Folkrepubliken Kinas inträde, varit verksamt inom flera FN-organ. Taiwan var inbjuden som gäst till den 38:e ICAO:s (FN:s internationella luftfartsorganisation) generalförsamling 2013 och har sedan en tid tillbaka varit observatör i WHO. Till skillnad från många andra länder i regionen har Taiwan en progressiv inställning i miljöfrågor där man ligger långt framme och vill bli fullvärdig medlem i FN:s klimatkonvention UNFCCC. Vidare är Taiwan en helt fullvärdig medlem av WTO, i detta fall dock under benämningen Taipei, vilket är det officiella namnet på tullunionen.

Trots detta åtnjuter inte Taiwan det erkännande från FN som vissa andra länder och territorier, nu senast Palestina, blivit föremål för. Detta trots att Taiwan har ett vida långt försprång gentemot dessa när det gäller faktorer som rör statsbildning och stabilitet. Taiwan (Republiken Kina) har en väl fungerande demokrati och därtill ett fungerande välfärdssystem. Landet har såväl en konstitution som militärmakt och det hålls självständiga demokratiska val till parlament och lokalförsamlingar. Trots den av historiska skäl komplicerade relationen till Kina, ligger Taiwan heller inte i väpnad konflikt med något annat land.

Med hänvisning till det ovan anförda bör Sverige verka för att Taiwan ska erhålla observatörsstatus i FN på samma sätt som Palestina fått. 2011 röstade UNESCO för att erkänna Palestina som en medlemsstat och detta medlemskap trädde i kraft samma år. Året därpå gav FN:s generalförsamling Palestina status av observatörsstat i FN utan medlemskap.

Sedan lång tid har Sverige ett etablerat handelsutbyte med Taiwan, vilket utifrån detta faktum och övriga samlade betingelser innebär att det vore logiskt att Sverige utvecklar relationen länderna emellan genom att också erkänna staten Taiwan (Republiken Kina), på samma sätt som meddelades i regeringsdeklarationen 2014 att Sverige avser att erkänna staten Palestina.

 

.

Hans Rothenberg (M)