Den tidigare Alliansregeringen införde regler för försörjningskrav vid anhöriginvandring. Kraven innebär kortfattat att den som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige måste kunna försörja sig själv och ha en bostad innan han eller hon kan återförenas med sina anhöriga i Sverige. Undantagen är dock så många att det i praktiken är ytterst få ärenden där reglerna tillämpas.
Anhöriginvandringen utgör en betydande del av invandringen till Sverige. I ett läge där flyktingströmmarna till Sverige och Europa ökar kraftigt behövs en kraftsamling för att hantera mottagandet och den efterföljande integrationen av asylsökande.
Självklart underlättas integrationen om det finns en bostad och ordnad situation för de anhöriga innan de beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Samhällets resurser kan genom ett ökat fokus på försörjningskrav fokusera på mottagning av asylsökande. Det är särskilt viktigt för att underlätta de hårt ansatta flyktingförläggningarna där överbeläggning ofta är ett stort problem. Platserna på flyktingförläggningarna behövs främst för mottagande av asylsökande i jämförelse med att personer som redan beviljats tillstånd bor kvar.
.
Jan Ericson (M) |
|