Motion till riksdagen
2014/15:957
av Johanna Haraldsson (S)

Juridiskt bindande arbetserbjudande


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om villkor för arbetskraftsinvandrare.

Motivering

För att få komma till Sverige och få ett arbetstillstånd krävs ett arbetserbjudande från en arbetsgivare. Vid dessa arbetserbjudanden finns villkor specificerat. Men ett arbetserbjudande är ingen garanti varken för jobb eller angivna villkor. Ett arbetserbjudande är inget bindande avtal. För att stärka arbetstagarens ställning bör en översyn av reglerna för arbetskraftsinvandring göras.

Fack och arbetsgivare avgör villkor på svensk arbetsmarknad, men de villkoren omfattar sällan de arbetstagare som är i en särskilt utsatt situation och är helt beroende av arbetsgivarens goda vilja. För att förhindra att oseriösa arbetsgivare utnyttjar arbetskraftsinvandrares utsatta situation krävs regleringar.

För att förhindra lönedumpning och livegenskap för människor som kommer till Sverige i hopp om ett jobb och ett bättre liv, bör möjligheterna till att göra arbetserbjudandet till ett juridiskt bindande avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare liknande ett anställningsbevis ses över.

.

Johanna Haraldsson (S)