Motion till riksdagen
2014/15:953
av Johanna Haraldsson (S)

Bättre arbetsmiljö


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nolltolerans mot dödsolyckor på arbetsplatser.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om större ansvar och högre målsättningar på arbetsmiljöområdet.

Motivering

Varje år dör människor på jobbet i Sverige, till och med september i år dog fler på jobbet än under hela förra året. Det låter som en beskrivning från tidigt 1900-tal men det är verkligheten år 2014. Varje dödsolycka är en tragedi och ett misslyckande för svensk arbetsmarknad.

Sjukskrivningarna ökar trots den tidigare moderatledda regeringens utförsäkringar och skärpta regler. Arbetsmiljöverket har inte tillräckligt med resurser för att upprätthålla bra kontroll och uppföljning av inspektioner. Det förekommer väldigt lite forskning på vår arbetsmiljö sedan Arbetslivsinstitutet lades ner. Forskning som är helt avgörande för att på goda och vetenskapliga grunder skapa en förbättrad arbetsmiljö. Inom flertalet LO-jobb orkar många inte jobba till 65-årsdagen, men förväntas jobba allt längre.

Förebyggande arbete med företagshälsovård och anpassningar har prioriteras bort under de senaste årens högerstyre. Allt mer pressat klimat på arbetsplatserna, både inom privata och offentliga jobb, medför en risk för arbetsplatsolyckor som kan medföra skador, i värsta fall med dödlig utgång. För ett tryggt och säkert arbetsliv krävs att regeringen tar problematiken inom arbetslivet på allvar och sätter upp ambitiösa mål för arbetsmiljön och inför nolltolerans mot dödsolyckor. Med högt satta mål och reformer utformade i samverkan med arbetsmarknadens parter kan vi skapa ett hållbart arbetsliv, där människor kan arbeta länge utan risk för egen hälsa. Kvalitativa inspektioner, sammanhållen forskning och förebyggande företagshälsovård är en del av förutsättningarna för att nå målen. Även skyddsombudens arbete och kunskap är en stor resurs på arbetsplatserna och ska ges goda förutsättningar för att utöva sitt uppdrag.

.

Johanna Haraldsson (S)