Motion till riksdagen
2014/15:952
av Monica Green m.fl. (S)

Högskolan i Skövde


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att utveckla Högskolan i Skövde.

Motivering

Trots rekordhöga ansökningssiffror har antalet platser dragits ner på Högskolan i Skövde och andra mindre högskolor. Omfördelningen av platser sker mellan svenska lärosäten, baserat på den tidigare regeringens bedömning av behoven på den framtida arbetsmarknaden och studenternas intresse. Vissa justeringar har gjorts på platsantalet men vi kan konstatera att ambitionsnivån vad det gäller möjlighet till högre studier ute i landet, och särskilt utanför storstäderna, har sänkts under de senaste åtta åren.

I diskussioner om det svenska näringslivets utveckling lyfter alla fram behovet att förbättra förutsättningarna för de små och medelstora företagen. Fyra av fem av de framtida jobben förutspås komma inom dessa. Samverkan med högre utbildningar och forskning betonas då som oerhört viktigt för att förverkliga idéer till färdiga produkter och för att våga söka sig till större marknader än de inhemska.

Små och medelstora lärosäten, bland dessa Högskolan i Skövde, tar samverkansuppgiften med det omgivande samhället och näringslivet på största allvar. Det är här de små och medelstora företagen har en möjlighet att få det stöd och den inspiration kontakter med högskolan kan ge. Därmed har de mindre högskolorna med sitt öppna arbetssätt och nyttoforskning, en avgörande betydelse för en regions utveckling.

För Skaraborgs del har Högskolan i Skövde som en internationell kontaktarena och talangmagnet en avgörande betydelse för utvecklingen av näringslivet i dess närområde. Här finns ett väl utvecklat samarbete med det regionala näringslivet och möjlighet att kombinera studier och arbete med såväl en personlig som företagsutveckling som följd. Närheten till utbildning stimulerar dessutom fler att studera. Många av dessa skulle annars valt bort högre studier av främst sociala och praktiska skäl.

Det är viktigt att statens ser till att alla lärosäten, inte bara storstadsuniversiteten, ges möjlighet att bidra till utvecklingen av såväl det befintliga som det framtida näringslivet i hela landet. Det finns ett behov av att även mindre lärosäten som Högskolan i Skövde kan vara med och ta del av utvecklingen. Högskolan är ett viktigt regionalt nav för kunskap, kompetens och internationella kontakter och ska så vara även i framtiden. Höjd utbildningsnivå och möjligheter till ett gott arbetsliv gör att människor bidrar till tillväxten i hela landet.

.

Monica Green (S)

 

Carina Ohlsson (S)

Erik Ezelius (S)

Patrik Björck (S)