Motion till riksdagen
2014/15:946
av Krister Örnfjäder (S)

Capellagårdens verksamhet


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att Capellagårdens utbildningar inordnas under samma förordning vad gäller yrkesutbildningar.

Motivering

Stiftelsen Capellagården bildades av möbelarkitekten Carl Malmsten. Skolan erbjuder en rad olika hantverks- och trädgårdsutbildningar och har blivit en internationell mötesplats för studenter från olika delar av världen.

Skolan ses som en viktig och positiv kraft i samhället av kommunen, regionen samt även staten ur såväl ett skol- och kulturperspektiv som ett småföretagarperspektiv. Det finns ett 30-tal företag som har startats på Öland på grund av att elever från Capellagården valt att bosätta sig och bygga upp en fungerande verksamhet på ön.

Kommunen och regionen stöttar verksamheten ekonomiskt men skolan får i jämförelse med liknande verksamheter ett betydligt mindre stöd.

Skolans styrka är att de bedriver en sammanhållen verksamhet där de olika utbildningarna existerar på lika ekonomiska och resursmässiga villkor, där eleverna har ett bra utbyte av kunskaper och erfarenheter mellan de olika utbildningarna.

Skolan ska nu förnya sina utbildningskontrakt med Myndigheten för yrkeshögskolan och då kommer utbildningarna att falla under en ny förordning, Konst och kulturutbildningar 2013:871, vilket får till följd att skolans trädgårds- och möbelutbildningar inte kommer att omfattas av den nya förordningen utan placeras i den ordinarie yrkeshögskolan. Detta får till följd att verksamheten på skolan splittras.

De ekonomiska förutsättningarna kommer att förändras eftersom kursavgifter kommer att kunna tas ut för utbildningarna inom keramik och textil men inte för utbildningarna inom möbel och trädgård. För att kunna utveckla verksamheten vid skolan så behöver utbildningarna samlas under samma förordning. Skolans ekonomi behöver förstärkas för att en positiv utveckling ska kunna ske även i framtiden.

.

Krister Örnfjäder (S)