Motion till riksdagen
2014/15:937
av Lena Hallengren och Christer Engelhardt (S)

Fysisk aktivitet och träning för äldre


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta förstärka de fysioterapeutiska insatserna för äldre.

Motivering

För äldre som av sjukdom, fallolycka eller annan orsak behöver stöd och hjälp för att klara vardagen räcker inte omsorg, matleverans och trygghetslarm. Även rehabilitering krävs och bedömningar av rehabiliteringsbehov och nödvändig kompetens ska kunna erbjudas av kommun/landsting. Men det gäller att hålla i minnet att marginalerna hos en skör äldre person många gånger är små. Funktionstillstånd, hälsa och därmed behov av rehabilitering kan därför snabbt förändras och hjälpbehoven behöver omprövas fortlöpande.

Fallskador orsakar i dag 1 600 dödsfall per år, att jämföra med trafikens 300. Ett olyckligt fall får ofta en välfungerande och självständig äldre person att bli föremål både för akutvård, operationer, många sjukhusdygn samt ökat hjälpbehov avseende hemtjänst eller särskilt boende. Det finns forskning om vad samhället tjänar bara på att förebygga en enda höftfraktur.

När en äldre person kommer in till vården efter ett enklare fall bör en fallriskbedömning göras där man undersöker orsaken till och risken för att händelsen upprepas. En översyn bör göras av läkemedel, balans, styrka och rörlighet. Viktigt att personen påbörjar träning samt att ett hembesök görs för att undanröja riskfyllda situationer. På olika särskilda boenden inom kommunal vård och omsorg finns det i dag väldigt få fysioterapeuter, trots att det är där som många av de allvarligaste fallskadorna sker. Även här sker för få fallriskbedömningar och få tillfällen att verkligen träna upp sina förmågor.

Fysioterapeuter arbetar med hela rehab-kedjan (göra bedömningar av rehabiliteringsbehov, förebygga, behandla samt utvärdera). Det är viktigt att professionens kompetens används i samtliga dessa delar. I både det hälsofrämjande och i det professionsspecifika arbetet.

Fysisk aktivitet, träning och rehabilitering för äldre har effekt och förebygger åldersrelaterad fysisk och psykisk försämring. De kommuner som medvetet arbetat med detta vet att hälsovinsterna är uppenbara. Den som beviljats leverans av mat alla dagar i veckan kan kanske genom ett målmedvetet arbete och sedermera med stöd av hemtjänstpersonal gå med till affären och dessutom laga några av målen själv. Att få stöd i att vara självständig måste vara en rättighet.

.

Lena Hallengren (S)

Christer Engelhardt (S)