Motion till riksdagen
2014/15:931
av Matilda Ernkrans m.fl. (S)

Prioritera järnvägen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fortsätta att prioritera järnvägsunderhåll och fungerande järnvägstransporter.

Motivering

Klimatet är vår tids ödesfråga. Världen står inför en stor omställning. Det är dags att visa ledarskap i ord och handling. En hållbar utveckling, ekonomisk, social och ekologisk, kräver en fungerande järnväg. Människor och gods ska kunna transportera sig miljövänligt och punktligt. Det kräver att Sverige tar ansvar för ett bättre järnvägsunderhåll och ett fungerande järnvägsnät. Detta är viktigt för hela Sverige och inte minst för Örebro län.

Örebro län är ett logistiklän och spelar som sådant en stor roll för näringsliv och invånare i hela landet. Ett logistikinriktat Örebro län är avgörande för säkra kommunikationer också i en grön framtid. Mer gods behöver gå på järnväg och fler måste kunna välja att transportera sig med järnväg. Det handlar om nyinvesteringar men också att tillse att redan befintlig järnväg nyttjas bättre och effektivare. Den nya samarbetsregeringen har i budget en stor satsning på järnvägsunderhåll och det är sannerligen välkommet. I ett hållbart Sverige och för ett logistik län som Örebro län är fortsatt prioritet på järnvägsunderhåll och fungerande järnvägstransporter av största vikt. Det är effektiva investeringar för snabbare transporter för både gods och människor och som i överskådlig framtid kan korta res- och transporttider och bidra till nya jobb och hållbarhet.

Det är hög tid att prioritera initiativ för att ställa om Sverige.

.

Matilda Ernkrans (S)

 

Eva-Lena Jansson (S)

Håkan Bergman (S)

Lennart Axelsson (S)