Motion till riksdagen
2014/15:928
av Christer Engelhardt (S)

Utveckla en långsiktig livsmedelsstrategi


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utveckla en långsiktig livsmedelsstrategi.

Motivering

Livsmedelsproduktionen i Sverige behöver stärkas så att vi kan behålla det öppna landskapet och arbetstillfällena runt om i vårt land. Att ha en stark djurskyddslagstiftning och miljölagstiftning är bra ur många synpunkter och kan användas för att stärka det svenska jordbruket. Men för att lyckas med det måste aktiva åtgärder göras för att värna det svenska jordbruket och öka dess konkurrenskraft mot övriga EU-länder. Det får inte vara så att den enskilda jordbrukare som sköter sig ska drabbas av merkostnader och merarbete. Den som har bra djuromsorg och följer miljölagstiftningen ska ha en konkurrensfördel mot andra. Det krävs att Sverige aktivt driver denna fråga såväl inom landet som mot övriga EU.

Vi behöver utveckla en långsiktig livsmedelsstrategi för att skapa förutsättningar för den svenska jordbruksnäringen som har potential att öka sin produktion och med det vara delaktig i att skapa en levande landsbygd.

 

.

Christer Engelhardt (S)