Motion till riksdagen
2014/15:925
av Johan Löfstrand m.fl. (S)

En levande landsbygd och skärgård


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över behovet av att formulera en nationell strategi för en levande landsbygd och skärgård.

Motivering

En levande skärgård i vårt land med åretruntboende och företagare kräver såväl samhällsservice som fungerande person- och godstransporter. Sommartid vistas många människor i skärgården, medan det under resten av året är mer glesbefolkat med försämrade service- och transportmöjligheter som följd.

 

Det finns en betydande utvecklingspotential i skärgården. Ur både sysselsättningsperspektiv och ambitionen att ha en levande landsbygd, är det angeläget att samhället stödjer utvecklingsmöjligheter i hela landet så att verksamheter kan verka under alla årets månader.

 

Det gäller att ta vara på möjligheterna, och där har samhället totalt sett, inte minst staten, ett ansvar vad gäller samhällsservice i form av en fungerande infrastruktur. Offentlig och kommersiell service till företag och boende samt effektiva person- och godstransporter under hela året, inte minst i skärgården, är viktiga funktioner för landsbygdens utveckling. Mot denna bakgrund är det angeläget att se över behovet av en nationell strategi för en levande landsbygd och skärgård.

.

Johan Löfstrand (S)

 

Anna-Lena Sörenson (S)

Johan Andersson (S)

Mattias Ottosson (S)

Teresa Carvalho (S)