Motion till riksdagen
2014/15:916
av Annicka Engblom (M)

Veterandagen som allmän flaggdag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra veterandagen till allmän flaggdag.

Motivering

Sverige har en lång tradition av att bidra till fred och säkerhet i vår omvärld. Sedan 2008 högtidlighålls den 29 maj som veterandag inom Försvarsmakten. Veterandagen syftar till att hedra personal som deltar eller har deltagit i nationella eller internationella militära operationer och att högtidlighålla minnet av stupade och omkomna. Till högtidlighållandet inbjuds Sveriges samtliga veteraner och deras anhöriga, inte bara de militära utan även polisen, tullen, Kustbevakningen, kriminalvården och andra myndigheter.

 

Sedan 2011 har veterandagen statsceremoniell status, vilket garanterar att den regelbundet firas på samma datum varje år. De ceremonier som anordnas under veterandagen samordnas av Försvarsmakten men ofta deltar representanter från andra delar av de statliga myndigheterna, representanter för kungafamiljen och från Försvarsmaktens ideella samarbetsorganisationer.

 

Sveriges försvarsmakt är ställd under stor förändring och det blir alltfler svenskar som är att betrakta som veteraner från såväl den militära verksamheten i Sverige som från internationella insatser runt omkring i vår omvärld. I många av de länder som högtidlighåller veterandagen är den även allmänna flaggdag.

 

 

Att högtidlighålla den svenska veterandagen också som allmän flaggdag skulle ge möjlighet för de svenskar som inte kan delta vid de officiella statsceremonierna att privat visa sin uppskattning för Sveriges militära veteraner. Det skulle också öka kunskapen om veteranernas viktiga insatser hos befolkningen i stort om den fanns med i almanackor och kalendrar som en särskild flaggdag och utgöra ett erkännande för veteranerna, att deras insatser är sedda och uppskattade och vara en påminnelse till oss andra om varför de är värda att hedra.

.

Annicka Engblom (M)