Motion till riksdagen
2014/15:908
av Tomas Tobé (M)

Sänkt bolagsskatt


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga möjligheten att sänka bolagsskatten.

Motivering

Fundamentet till en god välfärd är ett bra företagsklimat där det är enkelt och lönsamt att driva företag. Det ska finnas drivkrafter för nya personer att förverkliga sina idéer genom att starta företag och att investera i Sverige. Den allt mer globaliserade ekonomin ger stora möjligheter för ett exportstarkt land som Sverige, men det är även av vikt att vara uppmärksam på vad konkurrensen från övriga världen innebär. När företagarpolitiken utformas behöver blicken höjas för att ta intryck av förutsättningarna i omvärlden.

 

Politiken måste förbättra villkoren för lokalisering av företag i Sverige, locka investeringar och därmed också förstärka den svenska välfärden. En åtgärd för att förbättra dessa villkor är att se över nivån på bolagsskatten. Alliansregeringen har sänkt bolagsskatten i två steg: först från 28 procent till 26,3 procent och sen vidare till 22 procent. Det föreligger dock mycket som talar för att nivån borde justeras ned ytterligare.

 

Bolagsskatten har under hela 1990-talet legat på relativt låga nivåer, då den vid vissa tillfällen låg hela 10 procentenheter under genomsnittet i både OECD och EU. Sedan dess har dock OECD-länderna och EU-länderna steg för steg sänkt sina bolagsskatter till lägre nivåer än Sverige. Även efter den senaste sänkningen ligger Sverige över genomsnittet i EU.

 

Den svenska ambitionen borde vara att så snart statsfinanserna tillåter sträva efter en sänkning av den svenska bolagsskatten så att den på sikt intar en nivå nära eller under snittet för EU.

.

Tomas Tobé (M)