Gävle hamn är en viktig knutpunkt för regionala godstransporter och en av ostkustens största hamnar. I dag tar Gävle hamns åtta olika terminaler emot cirka 1 000 fartygsanlöp per år och hamnen hanterar drygt fem miljoner ton gods varje år.
En stor del av Sveriges exportindustri inom stål, papper och trä finns inom Gävle hamns närmaste upptagningsområde. Tack vare närheten till Stor-Stockholm och Mälardalsområdet är hamnens position även fördelaktig vid transporter för företag i hela Mellansverige. I dag använder sig bland annat Arlanda av Gävle hamn vid importen av flygbränslet.
Hamnen befinner sig i dag i en expansiv fas. Den nymuddrade farleden in till Gävle ger möjlighet att ta emot fartyg upp till 42 m bredd och 12,2 m djupgående. Det gör att fartyg med lastkapacitet upp till 100 000 ton kan trafikera Gävle hamn. Den nya farleden gör det också möjligt att segla även nattetid och vid dålig sikt. De närmaste tre åren kommer hamnområdet att växa med över 300 000 kvadratmeter nya kajer, pirar och hanteringsytor. Stora investeringar görs också i nya magasin, järnväg och andra anläggningar för godshantering.
Samtidigt ser vi nu att det finns ytterligare behov av att bygga ut hamnen. Hela regionen befinner sig just nu i en expansiv fas. Gävle hamn har stor betydelse för näringsliv och arbetsmarknad i Gävleregionen, men samtidigt ger en större hamn möjlighet till ökade investeringar i hela Mellansverige. Möjligheten att hantera större godsmängder och öka hamnens volymer skulle bidra till ökad tillväxt i regionen.
För att Gävle hamn ska kunna expandera ytterligare bör förstärkta landanslutningar utredas inom ramarna för nästa nationella plan för transportsystemet.
.
Tomas Tobé (M) |
|