Motion till riksdagen
2014/15:900
av Michael Svensson och Maria Plass (M)

Selektiva fiskeredskap


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om satsningar på selektivt fiske och flexiblare redskapsanvändning.

Motivering

Den tekniska utvecklingen fortskrider allt snabbare inom flertalet områden. Ett område där utvecklingen fortskrider snabbt och behovet därav är stort och skriande är selektiva fiskeredskap. Selektiva fiskeredskap är något som är bra för alla, eftersom de möjliggör en optimal långsiktig hållbar exploatering av de marina levande resurserna samtidigt som yrkesfiskets ekonomiska lönsamhet säkerställs. En förstärkt satsning på framtagandet av mer selektiva fiskeredskap är välkommet.

 

Många försök med framtagande av mer selektiva fiskeredskap sker endast på frivillig grund. Av detta kan man sluta sig till att många försök som borde ha skett inte sker på grund av avsaknad av finansiering. En annan aspekt på detta är att med en riktig finansiering så hade dessa försök kunna bedrivas i större omfattning och snabbare, dvs. bättre. En tredje aspekt är att resultaten inte lika snabbt kan omsättas till regler om inte fiskerivetenskapen deltar i försöken, denna måste så att säga vara en del i försöken och ha en samordnande formell roll. Staten bör m.a.o. ställa medel till förfogande för satsningar på selektivt fiske och uppställa en struktur för detta så att det kan ske på ett effektivt och bra sätt.

 

Behovet av satsningar på mer selektivt fiske är skriande i det att vi nu står inför en sådan situation att regelverken för fiskets bedrivande kommer att förändras avsevärt inom kort. Inom kort kommer en landningsskyldighet att införas för många kommersiellt viktiga arter och det är då viktigt att dessa fisken kan ske på ett så bra sätt som möjligt, både biologiskt och ekonomiskt.

 

Härutöver måste det möjliggöras för användning av det mest selektiva redskapets nyttjande i det praktiska fiskets bedrivande vid varje tillfälle. Detta innebär att den nu rådande regleringen som i vissa fall anger att endast ett redskap får medtas ombord måste skrotas, eftersom den regleringen medverkar till att ett inte optimalt selektivt fiske kan bedrivas under fiskeresorna. Detta är särskilt viktigt för det fiske som alla är överens om att gynna – det småskaliga kustnära fisket.

.

Michael Svensson (M)

Maria Plass (M)