Motion till riksdagen
2014/15:893
av Christian Holm (M)

Centrum för kompetensutveckling för lärare och skolledare


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga om det bör inrättas ett centrum för kompetensutveckling för lärare och skolledare.

Motivering

Samhället står inför ständig förändring. Det ställer i sin tur krav på att skolan följer med i utvecklingen för att klara sitt kunskapsuppdrag och att lärare ges möjlighet att utveckla sin undervisning. Det kräver en palett av olika kompetensutvecklingsmöjligheter utifrån de behov som finns hos lärare och på skolor.

Negativt resultat i internationell mätning

I den internationella undersökningen TALIS som genomförs av OECD tillfrågas lärare om kompetensutvecklingsmöjligheterna. Det svenska resultatet är nedslående. I OECD-länderna deltar lärare i kompetensutvecklingsaktiviteter i genomsnitt 9,1 dagar per år. Svenska lärare får 3,6 dagar per år.

 

De senaste årens lärarlyft, Mattelyftet, forskarskolor för lärare och andra satsningar på att stärka lärarkompetensen har inneburit förbättring av kompetensutvecklingsmöjligheterna. Medvetenheten om vikten av hög lärarkompetens är större i Sverige idag än tidigare. Men resultaten i TALIS och svenska elevers svaga kunskapsresultat visar på fortsatt stora utmaningar.

 

Svenska lärarna anger i TALIS att de inte deltar i kompetensutveckling för att det ofta krockar med arbetsschemat och att höga kostnader hindrar dem från att delta. Detta är ett tydligt arbetsgivaransvar, som skolans huvudmän måste ta. Ansvaret för lärares kompetensutveckling är delat mellan staten och huvudmännen. Staten behöver framöver ta ett större ansvar för att skapa tillgång till relevanta utbildningar av hög kvalitet, där det finns ett nationellt behov av kompetensförstärkning i skolan. Huvudmännen ansvarar för att skapa förutsättningarna för att lärare ska kunna delta. 

Ett centrum för kompetensutveckling

De senaste årens lärarlyft, Mattelyftet, forskarskolor för lärare och andra satsningar på att stärka lärarkompetensen har inneburit förbättring av kompetensutvecklingsmöjligheterna, men det framgår att mer måste göras. Vi föreslår därför att det ska etableras ett nationellt centrum för kompetensutveckling som syftar till att lärare och skolledare kontinuerligt ska kunna bygga på och fördjupa sin kompetens.

 

Centrat ska arbeta tillsammans med landets lärosäten, huvudmännen för skolan och professionen för att skapa olika möjligheter till kontinuerlig utveckling för lärare och skolledare. Arbetet bör omfatta lärare inom samtliga skolformer oavsett huvudmannaskap och rika in sig på behörighetskompletterande utbildning samt kompetensutvecklingsinsatser utifrån lärares, skolledares och skolors behov.

.

Christian Holm (M)