Motion till riksdagen
2014/15:887
av Tuve Skånberg (KD)

Skydd för Österlens fiskelägen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att skydda Österlens fiskelägen enligt kulturminneslagen.

Motivering

Österlen, eller sydöstra Skåne mellan Ystad och Brösarp, är en sägenomsusad och älskad del av vårt land. Vare sig det är Fritiof Nilsson Piratens skildringar av Kiviks marknad, de kullerstenslagda stränderna i fiskelägena, de milsvida vita stränderna eller de blommande äppelodlingarna på Österlens kullar som lockar turister, är det ett faktum att Österlen utgör en oerhört uppskattad miljö av såväl bofasta som turister från när och fjärran.

 

Den miljö som kan sägas vara särskild bärare av det genuint österlenska är de små fiskelägena längs kusten: Vitemölla, Kivik, Vik, Baskemölla, Brantevik och Skillinge. Ännu är fiskelägenas hamnkvarter helt, eller nära nog helt, orörda och genuina, men i takt med att fisket går allt sämre minskar den ekonomiska kapaciteten för att underhålla dessa miljöer och fiskelägenas ursprungliga miljö och charm riskerar att gå förlorade.

 

Österlens fiskelägen och i synnerhet deras hamnar och kvarteren runt dem är av riksintresse, och det är därför angeläget att bevara dem för kommande generationer genom att de skyddas enligt kulturminneslagen.

.

Tuve Skånberg (KD)