Motion till riksdagen
2014/15:872
av Roland Utbult (KD)

Översyn av IVO:s befogenheter och uppdrag


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av IVO:s befogenheter och uppdrag.

Motivering

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fick 2012 granskningsansvaret för socialtjänsten. Den har inte fått ökade befogenheter, vilket innebär att det enda man i praktiken kan kritisera är handläggningen, dokumentation och formaliafel. Ingen har idag makt att agera i enskilda ärenden. Konsekvensen blir att en kommun trots upprepad kritik kan fortsätta att göra fel. Detta drabbar framförallt barn.

IVO måste få fler verktyg för att kunna tvinga kommuner som gör fel att vidta nödvändiga åtgärder. Ett vitesföreläggande bör bli vanligare samt krav på rättelse i de ärenden som kritiseras. Ett förslag vore att även vid fortsatt felaktig hantering flytta ärendet till annan kommun och låta ursprungskommunen betala. Lagen som säger att en kommun ansvarar för sina invånare bör väga tyngre så att en boendekommun kan göra ett LVU mot en placeringskommun om de orsakar att ett barn far illa.

En översyn bör göras av IVO:s befogenheter och uppdrag. Detta bör ges regeringen till känna.

.

Roland Utbult (KD)