Motion till riksdagen
2014/15:871
av Annika Eclund (KD)

Upprättande av en skyddszon i Irak


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för att upprätta en skyddszon i norra Irak för förföljda minoriteter.

Motivering

Situationen för minoriteterna i Irak och Syrien är alarmerande. Till följd av den extremistiska terrororganisationen Islamiska statens utbredning förtrycks etniska och religiösa minoritetsgrupper som assyrier, kaldéer, syrianer och jezider. Förföljelse, förtryck och avrättningar tvingar tusentals människor på flykt. Flyktingströmmarna från området är stora. Hotet om utrotning av de som inte delar Islamiska statens värderingar är verkligt.

 

Omvärlden måste ingripa och stoppa förföljelsen och utrotandet av minoriteterna. För att skydda de etnoreligiösa grupper som hotas av Islamiska staten behövs skydd i en fristad, en skyddad säkerhetszon i Irak. Genom att upprätta en internationellt övervakad och kontrollerad skyddszon finns förhoppningar om att den pågående flyktingkrisen och hotet om minoriteternas utrotning kan mildras.

 

Religionsfrihet ska gälla alla överallt. De förföljda och förtryckta minoriteterna i Irak kräver särskild uppmärksamhet. Därför bör regeringen verka inom EU och FN för att en internationell skyddszon upprättas i norra Irak.

.

Annika Eclund (KD)