Motion till riksdagen
2014/15:870
av Roland Utbult (KD)

Handel med produkter innehållande steroider


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Livsmedelsverket bör åtgärda handeln med produkter som innehåller steroider.

Motivering

Allt fler unga tränar på gym och äter kosttillskott med tveksamt innehåll. I nästan alla produkter som innehåller näringstillskott finns det någon typ av steroider. Marknadsföringen är massiv och kontrollerna svaga. Föräldrarna har ofta ingen vetskap om det som sker.

Den gymkultur som uppstått på senare tid, särskilt bland unga killar, resulterar i ökat användande av olika preparat. Det handlar inte om att bli friskare eller duktigare i idrott, det handlar om att bli större.

En ung person som fått finnar på ryggen, efter att ha ätit något han köpt på nätet, blev orolig och slutade använda tillskottet eftersom han visste att det kunde vara en biverkan av anabola steroider.

Det finns anledning att oroas över unga personers hälsa och de stora kommersiella intressen som ligger bakom. Det beskrivs ibland som Davids kamp mot Goliat.

Livsmedelsverket bör ta ett ordentligt grepp om frågan med tanke på de skadliga effekter som steroiderna har på människokroppen. Livsmedelsverket bör åtgärda handel med produkter innehållande steroider. Detta bör ges regeringen till känna.

.

Roland Utbult (KD)