Motion till riksdagen
2014/15:869
av Annika Eclund (KD)

Den ekonomiska situationen för personer med funktionsnedsättning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över den ekonomiska situationen för personer med funktionsnedsättning.

Motivering

Trots att lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) ger rätt till goda levnadsvillkor för människor med funktionsnedsättning lever många i en mycket utsatt ekonomisk situation. Personer med funktionsnedsättning kan behöva ersättning från socialförsäkringssystemet och klarar trots det inte sina grundläggande utgifter.

 

Personer med funktionsnedsättning får ofta sin försörjning från socialförsäkringssystemet. För boende i gruppbostad är hyrorna ofta höga och de varierar mellan olika kommuner. De som lever på garantinivå och bor i gruppbostad har mycket svårt att påverka sin egen ekonomiska situation då utbudet av kommunala gruppbostäder är begränsat och likaså möjligheterna för funktionsnedsatta att få jobb.

 

Målet och ambitionen måste vara att alla personer ska få möjlighet att komma ut i arbetslivet och social gemenskap, något som förändrar varje människas totala livssituation, inte enbart ur ekonomiskt synpunkt. Det ger livskvalitet, självbestämmande och delaktighet i samhället.

 

Lönebidragen behöver förbättras ytterligare, trygghetsanställningarna öka och den offentliga sektorn visa vägen för övriga arbetsgivare genom att anställa personer med funktionsnedsättning.

 

Kristdemokraternas människosyn utgår från människans okränkbara värde och att alla människor är olika. Men möjligheten till delaktighet och tillgång till samhällslivet försvåras av både funktionsnedsättningen och den utsatta ekonomiska situationen. Det behövs en översyn av den ekonomiska situationen för funktionsnedsatta med förslag om eventuella förändringar i socialförsäkringssystemet.

.

Annika Eclund (KD)