Motion till riksdagen
2014/15:868
av Annika Eclund (KD)

Vård av förälder


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda hur ersättning för vård av förälder kan införas.

Motivering

I dag finns möjlighet att få närståendepenning för att vårda en anhörig som är så sjuk att sjukdomen är ett påtagligt hot mot hans eller hennes liv. Under 100 dagar ges närståendepenning till en eller flera anhöriga för att kunna avstå sitt förvärvsarbete och vårda sin närstående. Närståendepenningen är mycket betydelsefull för att stödja de nära relationerna och underlätta vid sjukdom och svåra tider. Dock finns situationer och tillfällen som inte inkluderas i närståendepenningen.

 

När man som äldre behöver gå till läkare, tandläkare eller till ett annat viktigt besök följer ofta vuxna barn med som stöd. Det förutsätter att de tar semester eller obetald ledighet från arbetet. Vid tillfällen som den anhörige inte kan komma från arbetet deltar istället någon från hemtjänsten. Jag anser att det är viktigt att underlätta för anhöriga att kunna följa med sina äldre när de behöver stöd och hjälp. På så vis stärks de naturliga familjebanden, valfriheten och tryggheten för de äldre.

 

Vård av barn (VAB) är den ersättning som utgår för att stanna hemma och vårda ett sjukt barn. En motsvarande ersättning för vård av förälder (VAF) bör utredas och omfatta situationer när en äldre anhörig, närstående eller vän är i behov av hjälp och stöd.

 

Antalet VAF-dagar skulle kunna beräknas på samma sätt som tillfällig föräldrapenning, dvs. vara behovsprövad och ge rätt till arbetsfrånvaro. Antalet VAF-dagar skulle kunna omfatta maximalt tio dagar per år. En närmare utformning av hur VAF-dagar kan utformas och införas i sjukförsäkringssystemet bör utredas.

.

Annika Eclund (KD)