Motion till riksdagen
2014/15:842
av Rickard Nordin (C)

Friskvårdsavdrag för framtiden


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändringar i reglerna för vilka idrotter som omfattas av friskvårdsbidrag.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändringar i reglerna för vilka som omfattas av friskvårdsbidrag.

Motivering

Det blir alltid tydligare att vikten av en god hälsa grundar sig i goda matvanor och sunda träningsvanor. Många arbetsgivare ger därför sina anställda friskvårdsbidrag för att uppmuntra till en aktiv livsstil.

Det är en fantastisk möjlighet för både anställda och arbetsgivare och är något som bör uppmuntras ytterligare. Problemet är bara att idrotter som tidigare klassades som överklassidrotter så som ridning och golf inte är inkluderade. Dessa idrotter har dock fått ett tydligt genomslag i en betydligt större del av befolkningen och kostnaderna har gått ned. Det är svårt att se varför dessa och andra idrotter skulle vara exkluderade från friskvårdsbidragen. Det är därför dags att se över regelverket. En idé kunde vara att alla förbund som finns under Riksidrottsförbundet skulle berättiga till friskvårdsavdrag. Reglerna bör hur som helst uppdateras till att bli mer moderna och enhetliga.

Trots de positiva effekterna är inte alla inkluderade i möjligheten att få friskvårdavdrag. Den som driver ett eget företag har inte möjlighet att få friskvårdsbidrag från det egna företaget. Detta trots att den som driver ett företag har precis lika stort behov, ibland större, som de anställda när det gäller friskvård. Det är rimligt att de som är grunden till vår välfärd också inkluderas av välfärdssystemen. Vi behöver fler som blir företagare och förverkligar sina idéer. Då är det också viktigt att de uppmuntras – inte motarbetas – av systemen. Därför måste regeringen se över reglerna för vilka som får nyttja friskvårdsbidrag så att även egna företagare har möjlighet att göra avdrag för friskvård.

.

Rickard Nordin (C)