Motion till riksdagen
2014/15:840
av Edward Riedl (M)

Myndighetsavgifter


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta fram ett förslag på högre myndighetsavgifter för att finansiera mer av Transportstyrelsens verksamhet.

Motivering

Sverige sänkte myndighetsavgiften för flyget och Transportstyrelsen fick istället i uppdrag att i större utsträckning tillämpa principen att den som får tillsyn av sin verksamhet ska betala hela kostnaden. Det fick orimliga konsekvenser på flera områden inom flygbranschen där inte minst mindre aktörer som helikopterföretag, flygskolor m.fl. fick rejält höjda kostnader. Det riskerade att leda till utflaggning av företag.

 

Myndigheten har sedan fryst höjningarna och i vissa fall till och med sänkt kostnaderna. Men fortfarande är avgifterna för många mindre aktörer orimligt höga. Det riskerar att leda till utflaggning av svenska företag och därmed så har myndigheten inte heller några intäkter. Många andra länder går istället i precis motsatt riktning och inför istället myndighetsavgifter. Det är bra eftersom alla flygbolag som trafikerar Sverige därmed är med och betalar för verksamheten på Transportstyrelsen. Myndighetsavgiften bör höjas tillbaka till 10 kronor per flygbiljett för att säkerställa att myndigheten kan jobba med flygsäkerheten.

.

Edward Riedl (M)