Motion till riksdagen
2014/15:832
av Rickard Nordin (C)

Digital tillgänglighet i en digital ålder


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bredband för alla.

Motivering

Alliansregeringen drog på allvar igång byggandet av bredband till landsbygden och har stärkt kraven på mobiloperatörer när det gäller täckning. Förhoppningsvis kommer den nya regeringen att fortsätta i Centerpartiets och Alliansens fotspår och fortsätta utbyggnaden. Infrastruktur – så väl fysisk som digital – är viktiga förutsättningar för att kunna bo och leva på landsbygden.

Men det räcker inte med att tekniken finns, alla måste kunna klara av att bruka den också. Det är inte lätt att gå från kontant betalning till digital betalning utan vidare, det finns både kunskapsbehov och förtroendekapital som måste byggas upp kring ny teknik och annorlunda lösningar.

Det är därför viktigt att i samband med utbyggnad uppmuntra lokala initiativ till utbildningar och träffar för att fler ska kunna ta del av den teknik som erbjuds. Det finns många äldre som inte får chansen att ta till sig av de möjligheter ett snabbt internet erbjuder. Men det finns personer av alla åldrar och olika nationaliteter som av olika anledningar inte fått bekanta sig närmare med snabbt internet och smarta telefoner i samma utsträckning som andra.

På större orter finns det en uppsjö av olika utbildningar i kommunal regi, eller av studieförbund, med bibliotek och så vidare, men på mindre orter och landsbygden kan det vara svårare att hitta något som passar. Det är därför viktigt att staten uppmuntrar de initiativ som finns och ser över möjligheten att bredda utbildningen. Det kan ge möten över generationer och kulturer, men framförallt – det ger fler möjlighet att ta del av en stor del av samhället som numera endast finns tillgänglig digitalt.

.

Rickard Nordin (C)