Motion till riksdagen
2014/15:828
av Rickard Nordin (C)

En säker sista vilja


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att upprätta ett nationellt frivilligt testamentesregister.

Motivering

Under den första Alliansregeringen gjordes en viktig utredning med namnet Bouppteckningar och testamentesregister”. Den färdigställdes 2008-05-19 men blev liggande på Regeringskansliet. Det är nu dags att göra verklighet av en del av förslagen i utredningen. Ett av de allra mest angelägna förslagen handlar om att införa ett nationellt register för testamenten som är frivilligt att delta i.

I dagsläget är det många testamenten som inte återfinns, original som saknas eller att det först efter testators död framkommer att testamentet pga formfel är ogiltigt. Det skapar oreda och frustration hos anhöriga och efterlevande. Det riskerar också att personer, organisationer och andra som skulle ärvt delar av en avlidens förmögenhet går lottlösa då det är lagen som avgör arvsfördelningen istället för den avlidnes sista vilja.

Det finns också en rättsosäkerhet i att ingen utomstående oberoende part registrerar testamenten, eftersom risken finns att det hamnar i en byrålåda och är upp till den som först hittar det att göra det känt. I fall där det står stora värden på spel är det lätt att tänka att den som finner ett testamente frestas att studera det för att se om det är värt att göra det känt eller inte. Det går idag givetvis att registrera sitt testamente hos en advokatbyrå eller att placera det i ett bankfack, men det riskerar att kräva stora efterforskningar för efterlevande för att klargöra om ett testamente finns eller inte. Det är också vanligt att advokatbyråer tar betalt för att svara på frågan om ett testamente överhuvudtaget finns hos dem. I en stad med flertalet advokatbyråer blir det då både en dyr och näst intill omöjligt uppgift att undersöka existensen av ett testamente.

Det är därför rimligt att det offentliga ställer upp med en tjänst till självkostnadspris för registrering av testamenten. Tjänsten som sådan kan med fördel upphandlas och drivas av privata aktörer, men det offentliga garanterar dess existens.

.

Rickard Nordin (C)