Motion till riksdagen
2014/15:824
av Rickard Nordin (C)

En integration med individen i centrum


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om individualiserade introduktionsprogram.

Motivering

Det finns många anledningar till varför människor kommer till Sverige. Men de har alla något gemensamt, de söker sig hit och de vill bli en del av det svenska samhället. De vill skapa sig ett liv här. Då gäller det att vi ger människor alla förutsättningar vi kan för att underlätta för det. Människor som kommer hit är en resurs. Inte bara ekonomiskt utan också kulturellt och erfarenhetsmässigt. Ju fler olika erfarenheter och tankar som bryts med varandra under civiliserade former, desto rikare blir vårt samhälle på många olika sätt.

Idag finns dock stora brister i hur vi tar emot människor. Det är det som är vårt stora problem – inte att människor kommer hit. Det är där krafttagen behöver sättas in. Där andra vill strypa invandringen för att minska segregationen vill jag undanröja de hinder som finns för att människor ska komma in i samhället.

Det bästa sättet att komma in i samhället, lära sig språket och bli delaktig är att arbeta. Då krävs det betydligt bättre validering av tidigare kunskaper. Det behövs system för att erkänna andra länders utbildningar och göra det möjligt att endast komplettera vissa delar. Det finns alltför många historier som berättar om läkare som får gå om hela utbildningen, om civilingenjörer som kör taxi och om människor som helt enkelt ger upp för deras kunskaper är ingenting värda när deras examensbetyg inte kom med i flykten från hemlandet.

Vi behöver sätta individen före systemet och skapa individuellt anpassade introduktionsprogram. SFI måste stöpas om från att vara en utbildning på undantag och en plats där man buntar ihop folk med helt olika förutsättningar till att vara spjutspetsen in i arbetslivet. SFI borde göras om till SFY – Svenska För Yrkeslivet och individanpassas mer och kombineras med praktik i betydligt högre grad.

Det behöver bli enklare att få stanna i Sverige efter avslutade studier, idag försvinner många studenter iväg när de inte fått jobb inom de månader som krävs istället för att få lite längre chans på sig att etablera sig i det land de spenderat många år av sitt liv.

Det behövs en rejäl uppryckning av den svenska integrationspolitiken. En integrationspolitik som utgår från den enskilda människan och dess kunskaper och förutsättningar. En integrationspolitik som öppnar dörrar istället för stänger människor ute. Då behövs ändringar inte bara i mottagande utan i synen på människor, på arbetsmarknaden och på stödsystemen. Det är därför dags för en rejäl översyn av integrationspolitiken i syfte att ge fler människor chansen och skapa bättre möjligheter att ta sig in på arbetsmarknaden som nyanländ.

.

Rickard Nordin (C)