Motion till riksdagen
2014/15:820
av Johanna Jönsson (C)

Avskaffande av kravet på danstillstånd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa kravet på danstillstånd.

Motivering

De företagare som driver restauranger, barer, caféer och liknande verksamheter skapar mötesplatser för människor och bidrar till gemenskap och ett levande samhälle. Dessutom bidrar de till att jobb skapas, inte minst för många unga och utrikes födda.

 

Tyvärr kan dock många av dessa företagare vittna om hur krångligt det kan vara att starta och driva verksamheten framåt. Det är en uppsjö av tillstånd som ska sökas och med många tillstånd följer avgifter. Dessutom är reglerna för att man ska få de tillstånd som behövs ofta svåra att leva upp till. När man väl är igång finns sedan alltid risken att någon tjänsteman vid inspektion eller tillsyn upplever att det finns brister och därmed stänger ner verksamheten. Fallgroparna är många.

 

Kommunerna har i dagsläget ansvar för många av de regler som skapar krånglet. Dock finns det ändå mycket vi i riksdagen kan göra. Ett sådant exempel är att avskaffa kravet på danstillstånd. Att den som, ofta med stort engagemang, bedriver en verksamhet ska behöva hindra sina gäster från att spontandansa är inte rimligt. Men det är tyvärr fallet idag om danstillstånd saknas. Annars riskerar ägaren att få böter eller indraget serveringstillstånd.

 

Kravet på danstillstånd tillkom i en tid när dans sågs som något omoraliskt. Det är en klåfingrig och otidsenlig reglering som bör avskaffas.

.

Johanna Jönsson (C)