Motion till riksdagen
2014/15:818
av Per-Ingvar Johnsson (C)

Evenemangslista för tv-sändningar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en evenemangslista avseende tv-sända arrangemang som ska sändas så att flertalet invånare i Sverige kan se dem utan att betala andra avgifter än radio- och tv-licens.

Motivering

I enlighet med tillkännagivande från riksdagen lämnade regeringen i februari 2013 ett uppdrag till Myndigheten för radio och tv att upprätta en lista på evenemang, som brukar tv-sändas, och som efter beslut om detta, grundat på EU-direktiv, ska sändas på sådant sätt att flertalet invånare kan ta del av sändningarna. Uppdraget med förslag till en evenemangslista slutfördes och överlämnades till regeringen i november 2013. Regeringen har inte tagit ställning till det av Myndigheten för radio och tv överlämnade förslaget.

 

Av förslaget framgår att täckningskravet för sändningarna av de listade evenemangen satts så lågt som till 80 %.  I våra grannländer Norge och Finland, som beslutat om engagemangslistor, är täckningskravet 90 % och i Storbritannien, som värnar om public service, är kravet på täckning 95 %. Av förslaget framgår också att vissa avgifter för sändningarna skulle kunna godtas, när man räknar täckningsgraden för mottagande hushåll. Om man ska upprätthålla en god public service i Sverige måste dessa avgifter ifrågasättas.

 

Jag anser att kravet på täckning av sändningarna till landets hushåll för de evenemang som tagits upp på den föreslagna evenemangslistan ska vara minst 90 % och att sändningarna av dessa evenemang ska ske på avgiftsfria kanaler.

.

Per-Ingvar Johnsson (C)