Motion till riksdagen
2014/15:813
av Per-Ingvar Johnsson (C)

Förbud mot exponering av tobaksartiklar


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa ett förbud mot exponering av tobaksartiklar i kiosker, butiker och andra försäljningsställen.

Motivering

Exponeringen av tobaksvaror i butiker, kiosker och på andra försäljningsställen leder i stor utsträckning till oplanerade köp av tobaksvaror. Ett förbud mot exponering av tobak på försäljningsställen kommer att leda till en minskad rökning med positiva effekter på hälsan och färre som insjuknar i hjärt- och kärlsjukdomar och i cancer.

Att minska rökningen är ett samhällsintresse. Många rökare vill själva kunna minska sin tobakskonsumtion eller sluta med sin rökning. Men varje gång de ser tobaksvaror utsätts de för en frestelse, som är svår att motstå.

Inom EU pågår lagstiftningsarbete med att minska reklamtexter och att öka varningstexter på tobakspaketen. Varningstexterna kan bedömas göra en kortvarig men övergående nytta. Förbud mot exponering av tobaksvaror på försäljningsställen finns redan i flera länder. Ett sådant förbud bör införas även i Sverige för att även här minska de oplanerade inköpen av tobaksvaror.

.

Per-Ingvar Johnsson (C)