Motion till riksdagen
2014/15:809
av Lena Ek och Anders Åkesson (C)

Regiongränsöverskridande reseinformation och resebokning


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ge Trafikverket i uppgift att i samverkan med andra intressenter praktiskt bidra till en digital plattform för regiongränsöverskridande reseinformation och resebokning.

Motivering

Det finns flera anledningar att underlätta för resande med kollektivtrafik. Det är enklare och mer trafiksäkert för resenärer, det utvidgar arbetsmarknadsregioner och ökar därmed konkurrenskraften för företag, underlättar skapandet av nya arbetstillfällen samtidigt som det blir enklare för människor att hitta jobb. Ur miljösynpunkt är en fungerande kollektivtrafik grunden för att både minska utsläpp av hälsofarliga partiklar och miljöskadliga växthusgaser.

 

Många regioner har i sina utvecklingsplaner mål för ökat användande av kollektivtrafik och satsar också stora summor på att bygga nya linjer både för tåg och buss. I vissa län/regioner kopplas detta också till samhälls-planering så att nybyggnation förenklas eller medges i närheten av stationer eller hållplatser. Alliansregeringen presenterade en historiskt stor satsning på utbyggnation av järnväg och snabbjärnväg som ryggrad i den framtida kollektivtrafiken.

 

Samtrafiken AB är ett tjänsteutvecklingsföretag som finns till för att göra kollektivt resande enklare, mer tillgängligt och mer pålitligt. Bolaget ägs av 37 trafikföretag och utgör därmed början för en nationell samordning av kollektivtrafikresande.

Runt om i Sverige pendlar människor dagligen till familj, arbete, utbildning, kultur, natur eller för att träffa vänner. Pendlande eller kollektivtrafikresande inom ett län eller en region fungerar ofta rimligt bra. Men för de människor som vill resa över läns- eller regiongränser uppstår ofta problem. Inte sällan är den geografiska överensstämmelsen för den enskilde människans arbetsmarknads-/utbildningsregion och den egna regionen/länet dålig.  Vår bedömning är att det handlar om ökad samordning och möjlighet för den enskilde att hitta en heltäckande information. Det handlar om samordning mellan tabeller och trafiksystem och det handlar om hur och var man köper biljett för sådant resande.

 

Samtidigt som alla kan se nyttan av ett utökat resande med kollektivtrafik finns stora praktiska problem som ovan antytts. Det är därför dags att ge Trafikverket ett uppdrag att på ett tydligt sätt, i samverkan med andra intressenter, bidra till en digital plattform för regiongränsöverskridande reseinformation och resebokning med målet att en sådan plattform ska finnas i funktion 2016.

.

Lena Ek (C)

Anders Åkesson (C)