Motion till riksdagen
2014/15:808
av Lena Ek och Ola Johansson (C)

Snabbt, effektivt och hållbart byggande med Östergötland som försökslän


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Östergötland som försökslän för snabbare, effektivare, billigare och miljövänligare byggande.
  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av att nya regler om nära-noll-energihus medverkar till en effektivare byggprocess.
  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om snabbare byggprocesser i områden med akuta bristsituationer.

Motivering

Under senare år har flera beredningar, utredningar och forskare undersökt hur bostadsbyggande kan effektiviseras och förbilligas. I varje län finns orter med bostadsbrist, vilket allvarligt hämmar människors livskvalitet samtidigt som det minskar konkurrenskraften och därmed också möjligheten till jobb. En dåligt fungerande bostadsmarknad skapar dessutom sociala problem som blir särskilt tydliga i integrationstäta områden. Det är därför av största vikt att Sverige snabbt kan förbättra funktionen när det gäller nybyggnation, renovering och ombyggnation.

 

Höga produktionskostnader anges ofta som ett av de viktigaste skälen till lågt bostadsbyggande och därmed bostadsbrist. En annan anledning kan vara krångliga regler för byggande, långvariga överklaganden av planprocesser, svårigheter att kombinera med infrastrukturlösningar och dåligt samarbete mellan olika aktörer. Men många fler anledningar finns.

 

Boverket har sedan en tid uppdrag från förra regeringen att undersöka hur byggregler om s.k. nära-noll-hus ur energisynpunkt ska kunna införas från 2020. Här är det viktigt att nya regler på detta område utformas så att de inte fördröjer byggprocessen utan samverkar för att ge snabbare hantering.  En halvering av tiden för hela planeringsprocessen från idé till inflyttning skulle sannolikt leda till både billigare och effektivare bostadsproduktion. För att testa olika metoder och utvärdera nuvarande regelsystem samt prova nya lösningar behövs ett nationellt försökslän.

 

Östergötland är ett län som har bostadsbrist i flera städer samtidigt som det finns överskott av bostäder i vissa mindre kommuner. I länet finns forskning genom Linköpings universitet och flera större och mindre företag inom energisektorn. Här finns också en byggsektor med rik variation både vad gäller storlek och inriktning, nybyggnation och ombyggnation. Sammantaget är Östergötland ett län som är väl lämpat för försöksverksamhet vad gäller snabbare, effektivare och mer miljövänligt byggande.

.

Lena Ek (C)

Ola Johansson (C)