Motion till riksdagen
2014/15:807
av Lena Ek och Helena Lindahl (C)

Regionala livsmedelsstrategier


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om regionala livsmedelsstrategier.

Motivering

Utvecklingsstrategin Matlandet Sverige har gett goda resultat men måste bevaras och utvecklas. De tydliga målen om tiotusen nya jobb, fördubbling av livsmedelsexporten och fler turistnätter är några av dess mål. Tillhörande handlingsplan omfattar sex områden som kort kan sammanfattas enligt följande:

 

Alliansregeringen har på Centerpartiets initiativ föreslagit att det ska tas fram en nationell livsmedelsstrategi för Sverige. Bakgrunden är att Sveriges självförsörjningsgrad på livsmedel nu ligger på enbart 50 procent och den minskar år från år. Till skillnad från många andra länder produceras den svenska maten på ett rent, etiskt och hållbart sätt. Hela livsmedelskedjan måste utvecklas från jord till bord. På så sätt skapas också flera jobb och utveckling i hela landet. Senare tids uppmärksamhet runt salmonella, antibiotikaresistens och MRSA utgör också argument för en utökad svensk produktion.

 

För att nå framgång behövs också regionala livsmedelsstrategier. Det behövs samverkan mellan kommuner, länsstyrelser, regioner, livsmedelsproducenter, livsmedelsföretag, restauranger, handel, besöksnäring, näringslivsorganisationer, lantbruksorganisationer etc. Jordbruksverket skulle som central myndighet tillsammans med Vinnova och andra ha en samordnande roll för metodutveckling och kunskapsöverföring. Östergötland och Västerbotten är två län med stark livsmedelstradition som skulle kunna tjäna som försökslän i ett sådant arbete.

.

Lena Ek (C)

Helena Lindahl (C)