Motion till riksdagen
2014/15:803
av Lena Ek och Per Åsling (C)

Ökad tillsyn av demensboenden


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ökad tillsyn av demensboenden.

Motivering

Under senare tid har kvaliteten i äldreomsorgen diskuterats mycket. Särskilt har detta gällt vården av demenssjuka.

 

Både vårdföretag och kommuner diskuterar hur man mäter kvalitet i äldreomsorgen i praktiken. Det finns Nationella riktlinjer för vård och omsorg vid demenssjukdom från Socialstyrelsen. Socialstyrelsen har genomfört en stor enkät under 2014 bland äldre. Det finns öppna jämförelser och slutligen Äldreguiden som ska hjälpa till vid val av boende för att nämna några exempel. OECD har rankat svensk äldreomsorg som bäst i världen.

Ändå kan missförhållanden uppstå i enskilda fall. Det finns exempel från både kommunala boenden som från olika andra organisationsformer som bolag eller kooperativ.

 

IVO, Inspektionen för vård och omsorg inrättades 2013 och är den myndighet som ska granska hälso- och sjukvården, socialtjänsten och internationella adoptioner. Hittills har bara en liten andel av resurserna ägnats åt kontroll och tillsyn av olika demensboenden. Då demensvården regionalt ser olika ut och demenssjuka ofta har svårt att hävda sina rättigheter är tillsynen oerhört viktig. Därför behöver tillsynen av olika demensboenden utökas och genomföras med regelbundenhet.

.

Lena Ek (C)

Per Åsling (C)