Motion till riksdagen
2014/15:802
av Lena Ek och Per Åsling (C)

Arbetsförmedlingens närvaro i Sveriges kommuner


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av fysisk närvaro av arbetsmarknadskompetens i hela landet.

Motivering

Det är en efterlängtad nyhet att Arbetsförmedlingen inleder ett stort förnyelsearbete. Målet är enligt AF:s generaldirektör att bli en mer effektiv myndighet som gör större nytta för arbetssökande och arbetsgivare. AF kommer att söka utveckla sin verksamhet genom att ta fram nya sätt att möta arbetssökande och arbetsgivare.  Arbetssätt som enligt AF är mera anpassade till hur samhället ser ut idag. Resurser kommer att omprioriteras och frigöras för att hjälpa arbetsgivare. Arbetsförmedlingen kommer därför rent konkret att minska antalet arbetsmarknadskontor med ca 100 stycken.

 

Idag har AF 320 kontor runt om i landet. De utgör en viktig resurs i samhällets närvaro i olika delar av landet. Rätt använda är dessa kontor ett stöd för arbetssökande både när det gäller att hitta jobb men också i en diskussion om vad som behövs för att kompetensutveckla den enskilde för att stå bättre rustad inför framtiden. För små och stora företag är rekrytering av nya medarbetare en nyckelfråga för konkurrenskraft och framtidstro. Sådana diskussioner är också en viktig del av företagens omvärldsanalys och investeringsplanering. För kommuner är dialogen med och närvaron av kompetenta personer som kan arbetsmarknadsfrågor också av stor vikt. AF kan organiseras på olika sätt, och andra organisationsformer och mångfald på detta område är viktiga för att skapa olika kunskap och olika kompetenser för olika behov runt om i landet. Fysisk närvaro av sådana arbetsmarknadspolitiska kompetenser, oavsett organisationsform, i samtliga landets kommuner är mycket viktigt för att hela landet skall utvecklas och att människor ska kunna bo och verka i hela landet.

.

Lena Ek (C)

Per Åsling (C)