Motion till riksdagen
2014/15:790
av Bengt Eliasson och Emma Carlsson Löfdahl (FP)

Bygg ut väg 153


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att bygga ut väg 153.

Motivering

Väg 153 går mellan Varberg och Värnamo. Den är framförallt mellan Varberg och Ullared mycket trafikfarlig i förhållande till hur mycket trafik det är. Varje dag färdas människor till och från skolor, arbete och handel i området.  Gekås varuhus har ca 5 miljoner besökare varje år, Skandinaviens största besöksmål, och till detta kommer personal och varutransporter. 

Vägen är hårt belastad av tung trafik i form av en mängd timmerbilar och annan tung trafik på väg till och från Värö Bruk och Varbergs hamn. Den är också försörjningsled för en mycket företagstät del av Halland och Småland. Boende, skolor, företag och affärer i mängder. 153:an är för många elever skolväg där de förväntas gå av och på bussen redan från förskoleklass. Det är den enda vägen som boende kan använda för att ta sig till och från sina boenden/gårdar och åkrar. I många fall har lantbrukarna långsamtgående fordon som de ska ta sig ut på 153:an med från illa placerade utfarter med begränsad sikt både för dem och de som kör på 153:an.

Alla dessa måste färdas på denna väg och skall samsas med övrig trafik, förbipasserande turister, människor på väg till golfbanor och naturupplevelser i naturreservaten, världsarvsbesökare, gående, cyklande. Incidenter och olyckor inträffar tyvärr så gott som dagligen.

På grund av vägens dåliga kvalitet görs dagligen många chansartade omkörningar. Olycksstatistiken är väldigt hög. En två-plus-ett-väg skulle öka trafiksäkerheten avsevärt liksom uppförande av mer viltstängsel. Detta har trafikanterna på väg 153 berättigade anspråk på att få genomfört snarast möjligt. Detta är också motiverat av att snabbare och säkrare transporter ger en ökad effektivitet inom det betydelsefulla näringslivet i regionen.

.

Bengt Eliasson (FP)

Emma Carlsson Löfdahl (FP)