Motion till riksdagen
2014/15:782
av Emma Carlsson Löfdahl (FP)

Åldersgräns för mammografi


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åldersgränser för screeningprogram i hälso- och sjukvården.

Motivering

År 2012 breddades lagen mot åldersdiskriminering till att bland annat omfatta också hälso- och sjukvården (SFS 2012:673). Lagen gäller från 2013-01-01.

För närvarande rekommenderas screening med mammografi för tidig upptäckt av bröstcancer till kvinnor i åldern 4074 år och screening för tjock- och ändtarmscancer till personer 6074 år.

Skälet för åldersgränserna är att det vetenskapliga underlaget i huvudsak omfattat de valda åldersgrupperna. Men en betydande del av bröstcancerfallen, omkring 1 900 av 8300 årliga fall, inträffar hos kvinnor över 74 år. Genomsnittsåldern för insjuknande i tjock och ändtarmscancer är 74 år. Det betyder att många som drabbas av sjukdom har hunnit passera den övre gränsen för screening och därmed riskerar sen upptäckt.

Det finns ingen anledning att tro att inte också de människor som passerat de valda åldersgränserna skulle ha nytta av screening för de aktuella sjukdomarna. Åldersgränserna har ju valts av forskarna av praktiska, inte medicinska, skäl. Det borde vara möjligt att extrapolera utifrån de fynd man gjort på de aktuella åldersgrupperna och ta bort de övre åldersgränserna. Tidig upptäckt av tumörer möjliggör bättre behandlingsresultat, något som är viktigt också för årsrika människor.

Jag anser att åldersgränsen 74 år för screening med mammografi för bröstcancer och screening för tjock- och ändtarmscancer är att betrakta som åldersdiskriminering och gränserna bör därför tas bort. Det är en persons nytta av screening som måste vara styrande och inte den kronologiska åldern. Detta bör ges regeringen till känna.

 

.

Emma Carlsson Löfdahl (FP)