Motion till riksdagen
2014/15:778
av Barbro Westerholm (FP)

Dödsfallsutredning av mord på kvinnor


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en ändring av lagen om dödsfallsutredningar av mord på kvinnor.

Motivering

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) dödas minst 17 kvinnor varje år av män som de har eller ha haft en nära relation till. Kvinnor som dödas av närstående män har ofta sökt samhällets och andras hjälp före dödsfallet. De har sänt ut varningssignaler som borde ha fångats upp men inte blivit lyssnade till. I många fall har kvinnan polisanmält mannen eller försökt uppmärksamma socialtjänsten på situationen.

Sedan årsskiftet 2011/2012 har vi en lagstiftning om dödsfallsutredningar när kvinnor dödas av en närstående. Socialstyrelsen har ansvar för att göra utredningarna men har tolkat lagen så att inga utredningar av enskilda fall genomförs utan bara en allmän bedömning med generella rekommendationer. Förfarandet har utvärderats av Statskontoret som kommit fram till att de rapporter som lämnats är för generella och därmed inte lett till några konkreta resultat. Statskontoret föreslår därför att dödsfallsutredningarna kompletteras med tillsyn i varje enskilt fall.

Att kvinnor dödas av närstående män är mycket allvarligt. Statskontorets rekommendationer måste tas på största allvar. Det innebär att lagen från 2011/2012 måste ses över och ändras så att det blir tydligt att ingående dödsfallsutredningar måste genomföras om varje kvinna som dödas av en närstående man. Detta bör ges regeringen tillkänna.

.

Barbro Westerholm (FP)