Motion till riksdagen
2014/15:776
av Bengt Eliasson (FP)

Viskadalsbanans framtid


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda framtiden för järnvägslinjen Varberg–Borås, Viskadalsbanan.

Motivering

Järnvägen mellan Varberg och Borås, den s.k. Viskadalsbanan, är idag en av de mest eftersatta delarna i det svenska järnvägsnätet. Detta trots att den är en allt viktigare del i transportinfrastrukturen för de ortar belägna utmed sträckningen. Detta gäller både gods och den allt mer ökande persontrafiken. En upprustning skulle medföra möjligheten till tätare och snabbare pendlingstrafik och längre och tyngre godstransporter. Detta skulle också avlasta den tungt belastade riksväg 41. Det skulle öppna för bättre möjligheter att lätt resa mot södra Sverige och Köpenhamnsregionen på ett klimatsmart sätt.

En allmän upprustning för att möjliggöra en funktionell pendeltrafik samt godstransporter innebär bl a att bygga fler mötesplatser för tåg för att minimera väntetider, bygga bort alla osäkra obevakade övergångar samt generella upprustningar och kompletteringar av perronger och omlastningsstationer.

.

Bengt Eliasson (FP)