Sverige har en bra förskola och de flesta barn går på förskolan för att föräldrarna arbetar, studerar och för att förskolan har en bra pedagogisk verksamhet som är utvecklande för barnen och trygg.
Men personal, föräldrar och undersökningar vittnar om att grupperna är stora och att kvalitén på verksamheten har försämrats. Vilket har medför att tryggheten och säkerheten för såväl barn som personal och föräldrar påverkas negativt.
Barnantalet kan vara olika och fungera olika på grund av lokaler, barn, resurser och antal förskolepersonal men barngrupperna är ofta stora. Det finns ett behov av att minska grupperna. Förskolan ska kännetecknas av trygghet, lek och lärande. Men i stora barngrupper riskerar barn att inte bli sedda och inte få den tid de behöver med förskollärare och barnskötare. Stora barngrupper leder också till stress och minskad trygghet för barnen, särskilt hos de minsta barnen. Dessutom riskerar fler barn i grupperna att leda till att personalen får en orimlig arbetsbelastning och det minskar utrymmet för att planera och utveckla verksamheten.
Våra barn är vår framtid och att satsningar på just förskolan är att investera i våra barn och vår framtid, så vi bör se över möjligheterna att minska barngrupperna på förskolorna.
.
Ann-Christin Ahlberg (S) |
|
Petter Löberg (S) |
Phia Andersson (S) |