Motion till riksdagen
2014/15:762
av Maria Andersson Willner m.fl. (S)

E20 genom Västra Götalandsregionen


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för en utbyggnad av E20 genom Västra Götalandsregionen.

Motivering

E20 är en mycket viktig länk i det svenska transportsystemet och dess nationella betydelse kan inte nog understrykas. Vägen är en förbindelselänk mellan Stockholm och Göteborg och binder ihop flera av landets produktions- och konsumtionscentrum med Nordens största hamn.

Vägen är mycket olycksbelastad. Bitvis har vägen mycket dålig standard och stora brister i framkomligheten. E20 är så olycksdrabbad och har stor betydelse för näringslivet och utveckling så den självklara vägstandarden bör vara fyrfältsväg, två-plus-två-väg.

Vi anser att staten skyndsamt måste bygga ut E20 inom Västra Götalandsregionen. Samarbete med kommunerna och regionen är viktigt för att skapa en utbyggnad som har så liten miljöpåverkan som möjligt. Genomfarten genom Alingsås måste ta hänsyn till fortsatt stadsutveckling. E20 är Sveriges farligaste väg men borde i stället tävla i klassen som den mest framkomliga vägen.

E20 uppfyller idag inte företagens krav rörande leveransprecision och säkerhet. Bra kommunikationer och goda förutsättningar för företagen ökar möjligheterna för tillväxt och fler jobb. Bristerna i kapacitet och standard inom infrastrukturen får inte hämma tillväxten i Västra Götalandsregionen

.

Maria Andersson Willner (S)

 

Jörgen Hellman (S)

Paula Holmqvist (S)

Peter Johnsson (S)