Motion till riksdagen
2014/15:761
av Paula Holmqvist m.fl. (S)

Levande landsbygd


 

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en levande landsbygd.

Motivering

En levande landsbygd är en förutsättning för att Sverige ska stå sig väl på den globala arenan. Samtidigt står landsbygden inför stora utmaningar som berör tillgänglighet på offentliga och privata tjänster. På många håll runt om i Sverige blir det allt längre till närmaste butik, mack eller serviceställe. På många orter blir det därför svårare för befolkningen och de små företagen att klara sin vardag. Det är en oroväckande utveckling att samhällstjänster urholkas i de områden som kan behöva dem mest.

 

Därför bör statliga myndigheter ha som uppdrag att trygga tillgängligheten till grundläggande offentlig service i gles- och landsbygd. Servicekontor i samarbete med kommunerna som är kopplade till myndigheternas verksamheter i sådana områden är en viktig del i detta.

 

En positiv utveckling av landsbygden förutsätter en helhetsbild och att flera politikområden samverkar. Landsbygdsprogrammet har i det avseendet en stor avgörande betydelse för landsbygdens utveckling. Landsbygdsprogrammet måste genom att fokusera på jobb utveckla landsbygdens näringsliv.

.

Paula Holmqvist (S)

 

Jörgen Hellman (S)

Maria Andersson Willner (S)

Peter Johnsson (S)